Vízálló papírdoboz
Mindannyian tapasztaljuk, hogy képzeletünkben a papír és a víz szavak együttesen nem szeretik egymást. A papír csomagolástechnikai alkalmazásának tehát vannak korlátai, nem minden esetben használható. A pára, a csomagolt termék víz vagy bármilyen nedvesség tartalma a papír tulajdonságait rontja. Élelmiszernél ez nem higiénikus.
Biztosan találkoztunk már elázott pizzásdobozzal, vagy tönkre tehet egy születésnapot a papírdoboz alját átáztató és rajta kieső torta…
Szeretnénk bemutatni a Green Packaging Kft. (Salgóbox Kft. által kifejlesztett) innovatív termékét, a vízálló bevonattal rendelkező hullámpapír lemezt. A lemez lehet egy oldalon, vagy mindkét oldalon bevonatolt, így többféle minőségű alaplemez állítható elő (pl. egyik oldalon fehér, másik oldalon nedvességnek ellenálló). A „vízálló” csomagolás tesztelését úgy végezzük, hogy a dobozba vizet öntünk.
Jelenlegi felhasználási területei:
- Élelmiszeripar / FMCG szektor: a bevonatolás tanúsított, nem migrál belőle anyag, így food contact material, FMC-nek minősül, érintkezhet élelmiszerrel. A benne lévő élelmiszer (sütemény, sajt, stb.) nem áztatja el a dobozt. A doboz nyomtatható.
- Autóipar: a bevonat vegyi anyagokkal szemben ellenálló, így jól viseli a zsírokat, olajokat, stb. A hullámpapírlemez megtartja szilárdságát, jó tulajdonságait. A másik jellemző ok, amiért pl. rekesztékeket, „fésűket” készítünk belőle, az a papír hátrányos tulajdonsága. A papírgyártás során a fából oldott cellulózrostok különböző hosszúságban jelen vannak a papírban. Szabad szemmel nem igazán látszik ez, nagyítóval, mikroszkóppal annál inkább. Ezek a rostok az érzékeny termékek felületét megkarcolhatják. Tulajdonképpen mindenen dörzsnyomot hagy a papír, aminek a felülete érzékeny a fával történő karcolódásra. Ezt a problémát szünteti meg a bevonatolt papírlemez, a papír pozitív tulajdonságainak megtartása mellett.
- Vegyipar: úgynevezett kontaktdoboz folyékony ipari zsírok csomagolása céljából
iroda@greenpackaging.hu
Nincsennek hozzászólások